Dry needling
Dry needling
Dry needling is een van de nieuwere behandelmethoden die binnen de fysiotherapie.
Ruim 4 jaar geleden heb ik mijn opleiding voor dry needling afgerond en tot op heden volg ik regelmatig nascholingen om me door te ontwikkelen in deze specialisatie.
Wat is het:
Bij dry needling wordt een acupunctuurnaald kortdurend in de spier gebracht op de plek van een triggerpoint. Hierdoor wordt het triggerpoint uitgeschakeld en wordt beweeglijkheid vergroot en pijn verminderd. Het is dus anders dan acupunctuur, want daarbij worden langdurig oppervlakkig naaldjes ingebracht om op lichaamsenergie invloed uit te oefenen. De naaldjes en vaak ook de locatie van de naaldjes komen veelal overeen, echter de diepte en te beïnvloeden structuur is dus anders.
Wanneer zinvol:
Sommige pijnklachten ontstaan doordat er in de spieren te veel spanning is opgebouwd en er een ‘knoop’ (triggerpoint) in de spier ontstaat. Een triggerpoint kan pijn op afstand of lokale drukpijn veroorzaken en dit kan zich uiten in klachten zoals:
Stijfheid, verminderde beweeglijkheid, pijn, tintelingen, verminderde spierkracht, vermoeidheid en afhankelijk van de locatie soms ook hoofdpijn.
Hoe:
Na de uitleg en nadat je schriftelijk toestemming hebt gegeven voor dry needling gaan we beginnen. Eerst doen we een test om te kijken naar de status (lengte en beweeglijkheid) van de spier op dat moment. Vervolgens breng ik het naaldje pijnvrij in. Als het naaldje vervolgens in de buurt komt van het triggerpoint kun je een drukkend, krampachtig gevoel krijgen. Je kunt dan ook de eventuele herkenbare uitstraling ervaren. Dit is precies de bedoeling. Op het moment dat de spier kort verkrampt (twitch response), zal het triggerpoint verdwijnen. Na de behandeling kun je tijdelijk een zwaar of moe gevoel krijgen. Vervolgens testen we nog een keer na en krijg je instructies voor thuis. Dry needling gaat altijd gepaard met oefeningen nadien, welke nodig zijn om een duurzaam effect te bereiken.
Meestal zijn 3 behandelingen dry needling – eventueel in combinatie met andere behandelvormen – nodig om op spierniveau de balans te herstellen.